Keukenkasten

Keukenkasten zijn naast het fornuis en de oven het hart van een goed ingerichte keuken. Waar je bij het kopen ervan allemaal aan moet denken, dat vind je hier.

Heb ik onderkasten nodig in mijn keuken?

Over het algemeen behoren onderkasten tot de belangrijkste keukenelementen. Een onderkast vervult namelijk verschillende taken. Het dient niet alleen als opbergruimte voor allerlei keukengerei, maar ook als werkplek en plank. Bovendien bezitten onderkasten verstalbare poten. Zo kun je, als dat nodig is, je keuken op een aangename hoogte afstellen die perfect is afgestemd op de lengte van je lichaam. Zelfs oneffenheden in de keukenafstelling kun je door deze praktische functie compenseren.

Waar in mijn keuken moet ik hoge kasten neerzetten?

Hoge kasten bieden door hun smalle, hoge vorm veel opbergruimte in de keuken. Echter, hoge kasten moeten altijd aan de kant neergezet worden, zodat de ruimte om te koken niet ongunstig opgedeeld wordt en zodat dus de workflow niet verstoord wordt. Daarnaast vormen de zijkasten een optisch kader voor andere keukenkastjes en zorgen ze voor een mooi geheel.

Welke voordelen bieden hangkasten in de keuken?

Keukenkasten om op te hangen zijn ware wonderen als het aankomt op ruimtebesparing. Door de verhoogde positie nemen ze geen keukenruimte in beslag, maar bieden ze juist veel opbergruimte voor verschillende dingen. Hangkasten voor in de keuken zijn zo ontworpen, dat ze met de gestandaardiseerde diepte van 40 cm niet tot aan het einde van het eronder liggende werkblad uitsteken. Daarom kun je comfortabel aan het aanrecht staan, zonder je hoofd te stoten. Om er voor te zorgen dat de keuken een eenduidige, harmonische uitstraling heeft, moeten de hangkasten precies net zo breed zijn als de onderkasten.

Hoe monteer ik een hangkast

Keukenkasten moeten veilig en stevig aan de wand bevestigd worden. De montage moet vooral duurzaam zijn, tenslotte zitten er vooral zware objecten zoals aardewerk in. Daarom is het bijzonder belangrijk, dat de bevestiging die je gebruikt, lang genoeg is en geschikt is voor het type muur (tegels, gips etc.). Je speelt op zeker, wanneer je zogenaamde panlatten op de wand monteert en daar de hangkast aan bevestigt. Maar het beste is het wanneer je je keukenkasten laat monteren door vaklui. Dat kan er gegarandeerd niks mis gaan.

Hoe groot moet de afstand tussen de onder- en bovenkasten zijn?

Een keuken is pas goed, wanneer je er goed en comfortabel in kunt koken en bakken. Om een vloeiende workflow mogelijk te maken, moet er ook wat afstand zitten tussen de hangende en staande keukenkasten. Experts bevelen aan om tussen de onderkasten en bovenkasten een minimale afstand van 50 centimeter in te plannen. Op deze manier stoot je niet tegen de hangkast aan en heb je op het aanrecht genoeg plek voor diverse keukenbenodigdheden. Ook de onderkasten aan de overkant van de keuken mogen niet te dichtbij staan. Zorg je voor een afstand van 1,20 meter, dan kun je de onderkasten nog eenvoudig openen.

Hoe worden keukenkasten gereinigd?

Wie graag en veel kookt, kent het probleem: al snel bereiken vetspetters het aanrechtblad, lopen vloeistoffen in de voorraadkast of zorgen andere vlekken voor boosheid. En dat betekent: keuken poetsen! Maar hoe? Dat hangt af van het oppervlaktemateriaal van je keukenkasten. Bijzonder populair is het eenvoudig te reinigen kunststof, dat meestal wordt bedekt met laminaat hardboard. Ga je keukenkasten van kunststof reinigen, dan is warm water met wat afwasmiddel voldoende. Bij hardnekkige bevuiling kun je ook gerust naar glasreiniger, spiritus of glansspoelmiddel grijpen aangezien het materiaal relatief onschendbaar is. Voorzichtigheid is wel geboden bij reinigingsmiddelen die veel zuur of zout bevatten evenals bij verzorgingsproducten met fijne schurende deeltjes: deze kunnen je keukenkasten beschadigen.

 

Bij keukenkastjes van hout is haast noodzakelijk. Verwijder vloeistoffen zo snel mogelijk van het oppervlak, zodat deze niet in het natuurlijke materiaal kunnen intrekken. Het hout kan anders uitzetten of lelijk verkleuren. Voor de dagelijkse reiniging van je keukenkasten van hout wordt aangeraden mildere schoonmaakmiddelen en een zachte spons of borstel te gebruiken. Veeg daarna ook absoluut nog droog om kromtrekken van je keukenkasten van hout te voorkomen. Tip: een impregneermiddel van was of olie maakt keukenkasten van hout ongevoeliger voor externe invloeden en maakt het reinigen wezenlijk eenvoudiger.

Overige informatie

Populaire kleuren: wit, beige, rood, grijs, bruin, lila, zwart, geel, groen, blauw, oranje, zilver, rose.

Populaire materialen: kunststof, massief hout, hout, semi-massief hout.


Het volgende internetadres wordt automatisch geopend:
Schrijf je in

Schrijf je in

en mis onze aanbiedingen niet